Begin februari was de week van de Circulaire Economie. Dé jaarlijkse campagneweek voor Circulaire Economie waarin ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen hun (dit jaar digitale) deuren open zetten om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. Een geweldig initiatief vol inspirerende voorbeelden en nieuwe ontwikkelingen om samen verder te bouwen aan nieuwe – en duurzame – wereld.

Als het afgelopen jaar ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat we ergens ‘along the line’ wat steken hebben laten vallen met elkaar. Dat uur ‘U’ is aangebroken en er geen tijd meer is om weg te kijken. Van onze klimaatkeuzes, van de manier waarop we met elkaar omgaan, van de dingen die we echt belangrijk vinden met elkaar. De wereld móet veranderen. Of liever, wíj moeten veranderen, want de wereld, die redt zich duidelijk zonder ons. Daar is het ecologische herstel, wanneer wij ons even niet met de wereld bemoeien, duidelijk bewijs van.

Werken met energie

Maar wees niet bang, dit wordt geen apocalyptisch verhaal. Verre van. Ik ben juist meer dan hoopvol. En dat komt door de quote die ik voorbij zag komen op de site van Circl: “Je verdient meer dan geld”. Deze quote, die gedachte, deed mijn hart zingen. Het past bij de ontwikkeling die Dit heeft zin het afgelopen jaar heeft doorgemaakt. Waar we in geloven. Dat mensen in organisaties, dat jij, meer verdient dan geld. Dat je meer waarde hebt. En dat dit in grote mate te maken heeft met de energie van je team of organisatie. Werken met energie fascineert me. Hoe energie kan veranderen wanneer iemand de kamer binnenkomt of de energie die je kunt laten stromen en opwekken door groepen mensen samen te brengen.

‘Wat is de energetische voetafdruk van jouw organisatie?’

De organisatie van de toekomst

De Week van de Circulaire Economie zet me aan het denken. Praten over duurzaamheid gaat vaak over resultaten, producten, processen, maar in veel mindere mate over mensen. Over hoe duurzaam we omgaan met de energie van onze mensen, onze team en onze organisaties. De wendbare organisatie van de toekomst biedt ruimte voor emoties en beseft dat er meer is dan wat je rationeel kunt meten. Een organisatie die zich richt op het managen van energie in plaats van tijd. Waar ruimte is voor leven, in plaats van overleven. Dat klinkt misschien heel logisch, maar zo’n krachtige organisatie zijn of worden, is in de praktijk moeilijker dan je denkt. En dat heeft heel veel te maken met de manier waarop je omgaat met de energiehuishouding van je organisatie, hoeveel inzicht je hebt in je eigen energetische ‘footprint’ en of je opgebouwde ‘waste’ kunt zien als grondstof voor waarde.

Dit heeft zin: energiemanagement in organisaties

Bewust stilstaan bij de energiehuishouding van je organisatie is belangrijk. Om je organisatie soepel draaiend te houden, het resultaat van de organisatie te verbeteren en medewerkers duurzaam inzetbaar te houden. Het werkt als vliegwiel voor veranderingen. Energiemanagement zorgt bovenal voor wendbare, krachtige organisaties en teams en mensgericht resultaat. Organisaties en teams waar mensen zich niet alleen thuis voelen óp, maar ook ín hun werk. Duurzame organisaties die klaar zijn voor de wereld van morgen.

Laten we met het oog op circulaire economie niet alleen kijken hoe we als organisaties een duurzame impact kunnen maken in de buitenwereld. Maar laten we ook kijken hoe we intern duurzaam met energie om kunnen gaan. Dat is mijn droom voor 2021. En die van jou?

Ja, ik doe mee met de online sessie
'Rake Rituelen maken'

Schrijf je in en ontvang tips en handvatten om passende rituelen te maken
voor jouw organisatie of team!

Wat leuk dat je meedoet! Je ontvangt van ons een email met voorbereidende informatie én de link naar de sessie. Tot snel!