Energie: alles is verbonden

Alles en iedereen verbonden

Hoe vaak gebruik jij het woord ‘energie’? Dat ‘iets je energie geeft’ of  juist ‘energie kost’? Dat er ‘weinig energie in je team zit’ en ‘je je futloos en leeg voelt’? Energie maakt deel uit van ons dagelijkse taalgebruik, Maar wat is energie? Kun je dat wat onzichtbaar en niet tastbaar is, tastbaar en zichtbaar maken? Kunnen mensen en organisaties meer of minder energie hebben? En wat doet dat voor je organisatie?

Het veld om ons heen
Energie is misschien niet tastbaar, ze is zeker voelbaar. Tussen mensen bijvoorbeeld. Maar ook in een ruimte kun je de energie oppikken. Alles straalt energie uit, mensen en materie. Samen bewegen we in een groot veld van energie dat mensen en materie aan elkaar verbindt. Hoe dat werkt? Alles in en om ons heen bestaat uit kleine moleculen. Onderzoek binnen de kwantummechanica toont aan dat de kern van deze moleculen is gevuld met voortdurend bewegende energie. De informatie in het energieveld ontstaat door de interactie tussen de deeltjes. Dit energieveld is een belangrijke informatiedrager en heeft een informatiegeheugen, zo ontdekt de Hongaarse systeemdeskundige Ervin Lazslo.

Energie is informatie
Met ons gedrag, onze bewegingen en onze gedachtes stoppen we voortdurend informatie in het energieveld. Wij creëren dus de informatie van het energieveld om ons heen. Dat is ook wat we vaak oppikken wanneer we het hebben over ‘de sfeer’ of ‘de energie’. Is de sfeer goed, dan is het energieveld in balans en zit iedereen op één lijn. Is de sfeer gespannen, dan is het energieveld verstoord.

 

De kracht van energiemanagement

Energie is een drager van informatie. Het vormt bewustzijn van een organisatie. Daarom is het belangrijk om bewust aandacht te geven aan de energie die je met elkaar creëert. Energie heeft namelijk een geheugen. De informatie die wij erin stoppen, wordt opgeslagen en niet meer gewist.

Energiegeheugen
En zoals wij het energieveld beïnvloeden, zo worden wij er ook door beïnvloed. Zo kan de manier waarop ooit met een reorganisatie is omgegaan, jaren later nog invloed hebben op de manier waarop mensen op veranderingen reageren. Of kan de manier waarop mensen zijn vertrokken uit een team het basisvertrouwen van de medewerkers nog lang beïnvloeden.

‘Energie is de oorzaak van alle veranderingen’

Enkele voorbeelden van rituelen die we hebben ontworpen en/of uitgevoerd:

Complimenten op maat

Complimenten op maat

Natuurlijk is het iedere dag leuk om een compliment te ontvangen. En wanneer dat niet lukt? Dan gebruik je de Nationale Complimentendag op 1 maart om je complimentenspier te trainen. Voor deze opdracht ontwikkelden we complimentenzakjes voor medewerkers en maakten we...

Lees meer
Vliegeren zonder zicht

Vliegeren zonder zicht

Wat doe je wanneer iemand noodgedwongen je team moet verlaten en er nog geen zicht is op een andere functie? Hoe neem je dan afscheid van elkaar. Hoe laat je los en wat doe je met de emotie van teleurstelling en onzekerheid? Dat was de vraag waar onze opdrachtgever...

Lees meer
GSM-hotel

GSM-hotel

Voor de leiderschapsdag van een groot farmaceutisch bedrijf ontwikkelden we het GSM-hotel. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd iedereen gevraagd om zijn of haar gsm in te checken in het hotel. Samen met hun mobiel, mochten ze ook alle gedachten, ervaringen, gevoelens...

Lees meer

Gratis Energiecheck gesprek (incl. checklist)

Vraag nu een gratis energiecheck aan voor jouw team of organisatie.

Ja, ik doe mee met de online sessie
'Rake Rituelen maken'

Schrijf je in en ontvang tips en handvatten om passende rituelen te maken
voor jouw organisatie of team!

Wat leuk dat je meedoet! Je ontvangt van ons een email met voorbereidende informatie én de link naar de sessie. Tot snel!