Zorgt afstand voor meer verbondenheid, ook onder medewerkers? Of is het ‘uit het oog uit het hart’. Wat we als organisaties kunnen leren van langeafstandsrelaties.
“Ik heb me nog nooit zo verbonden gevoeld met mijn collega’s”, vertelt vriendin J. me tijdens onze dagelijkse Corona-wandeling. Ik hoor de verbazing in haar stem. J. werkt als docent in het voortgezet onderwijs en zit sinds 16 maart thuis achter haar laptop. Heel wat anders dan gezamenlijke koffie in de docentenkamer of de lol met de conciërge tijdens de pauze. En toch “hebben we nu een ander soort contact met elkaar, intenser”, vertrouwt ze me toe.
Nieuw soort saamhorigheidsgevoel
Het is niet de eerste keer dat ik dit hoor. Ook tijdens andere gesprekken vertellen mensen over de fijne band, en het grote teamgevoel dat ze ervaren tijdens de afgelopen weken. Het thuiswerken doet iets met organisaties, of in ieder geval met de mensen die er werken. De urgentie, ‘samen de schouders eronder zetten’ en de gedeelde onzekerheid over de komende periode, zorgt voor een nieuw soort saamhorigheidsgevoel. En misschien ontdekken we nu met elkaar dat wat fysieke afstand niet persé leidt tot emotionele verwijdering.
We hebben nu intenser contact met elkaar dan vóór Corona
‘Absence makes the heart grow fonder’ gaat niet alleen op voor romantische langeafstandsrelaties, zo blijkt. Integendeel zelfs. De wetenschappelijke onderbouwing van deze eeuwenoude uitspraak laat zich evenzeer vertalen naar onze werkcontext en verklaart voor een deel het gevoel van intensiteit en verbondenheid die we nu voelen richting onze collega’s. Of juist het gebrek eraan, want dat kan natuurlijk ook pijnlijk duidelijk worden in deze periode.
Meer contact en ruimte voor emotie
Onderzoek aan de universiteiten van Hong Kong en Cornell wijst uit dat mensen die elkaar langere tijd niet fysiek zien, meer betekenisvolle interacties hebben, dan mensen die elkaar dagelijks tegenkomen. Het gebrek aan fysieke interactie maakt dat mensen op afstand meer en inhoudelijk dieper met elkaar communiceren om zo het contact in stand te houden. Ook inhoudelijk verandert de communicatie. Gesprekken zijn minder procesgericht en gaan ook meer over gevoel en emotie. J. herkent dit in de gesprekken met haar collega’s: “Ik merk dat we opener zijn tegen elkaar tijdens onze virtuele bijeenkomsten. Omdat we elkaar niet fysiek kunnen zien, is er meer ruimte om te vragen hoe het met iemand gaat, wat we voelen en ervaren. Onze contacten zijn nu dieper.” En dat zorgt voor psychologische nabijheid, zo ontdekten onderzoekers Crystal Jiang en Jeffrey T. Hancock.
Nieuwe patronen in een nieuw normaal
Meer communicatiemomenten en meer ruimte voor gevoel en emotie zorgt dus voor een groter teamgevoel voor de thuiswerkende collega’s. Maar afstand brengt ook uitdagingen met zich mee. Hoe langer de periode, hoe meer moeite het kost om onderlinge verbondenheid te blijven voelen. “Duurt de periode van afstand langer dan een maand, dan ontwikkel je nieuwe patronen en een ‘nieuw normaal’ zonder elkaar. Dan vraagt het meer energie en moeite om – wanneer je weer bij elkaar bent – terug te gaan naar de oude bekende nabijheid en verbondenheid”, geven de onderzoekers in hun verslag aan. Ook een einddatum voor de periode van afstand blijkt essentieel om niet helemaal van elkaar te vervreemden.
Meer inspiratie voor verbondenheid op afstand?
Voor de laatste uitdaging hebben we geen oplossing. Niemand weet hoe lang de termijn van sociale afzondering gaat duren. Maar met de eerste uitdaging – andere manieren om de verbondenheid te blijven voeden – kunnen we wél helpen! Dat vraagt namelijk om ander soort contact en nieuwe rituelen. Speciaal ter overbrugging van deze periode organiseren we gratis online inspiratiesessies ‘Rake Rituelen op afstand dichtbij’.
Het doel van deze sessie: jou inspireren en helpen om tot betekenisvolle rituelen te komen die ervoor zorgen dat jouw medewerkers en/of collega’s zich verbonden blijven voelen met elkaar en de organisatie. Zodat jullie er straks samen sterker uitkomen!
Wil je meedoen? Stuur dan een email naar info@ditheeftzin.nl. Wees er snel bij, want we hebben slechts plek voor 10 personen!