Online programma 'Rake rituelen maken'

Voor adviseurs, managers, projectleiders en teamcoaches met lef!

 

Start: 21 september 2020

Maak jouw organisatie rituelen-proof!

Herken je dit in jouw organisatie of team…?

R

Veranderingen die vastlopen?

R

Geroddel bij het koffie apparaat?

R

Medewerkers of teams die niet loskomen van een oude situatie?

R
Je hebt behoefte aan nieuwe energie in je team(s)?
R

Veel ziekte en uitval van collega’s?

R

Eilandjescultuur waarbij mensen tegenover elkaar staan in plaats van samenwerken?

R

Mooie momenten en bijzondere mijlpalen die vervliegen in de waan van de dag?

R

Je mist een gevoel van onderlinge verbondenheid en community?

R

Jullie rennen van project naar project zonder dat een verandering of vernieuwing echt beklijft?

R
Je zoekt naar een manier om mijlpalen en successen voelbaar te maken in jullie organisatie?

“In korte tijd heb ik gevoel gekregen bij wat rituelen voor ons kunnen betekenen.
En concrete handvatten om ze uit te voeren.
Ik ga hier zeker verder mee aan de slag!”

Troost je, je bent niet de enige!

Het is enorm lastig om in de waan van de dag ruimte te vinden om even stil te staan bij de menselijke behoeften in organisaties. Er moet immers werk gedaan worden en productie gedraaid. “Een organisatie is een plek van werk, van resultaat. Geen plek voor menselijke gevoelens en emoties”. Dat is de gangbare manier van reageren. Maar is dat wel zo?

Als mensen besteden we doorgaans meer tijd op ons werk dan thuis. En wanneer we ’s ochtends de deur van ons kantoor binnenstappen, houden we niet op ‘mens’ te zijn. Met onze menselijke behoeften, onze menselijke emoties en onze menselijke drijfveren. We voelen op ons werk net zo goed blijdschap, boosheid, angst en verdriet, als dat we doen in onze privé-context.

In de wereld buiten organisaties hebben we allerlei manieren om op gepaste manier stil te staan bij deze emoties. Maar hoe zit dat in organisaties? Wat doen we dan bij impactvolle momenten? Bij ziekte of wegvallen van een collega? Bij een fusie of de lancering van een samenwerking/product? Bij een reorganisatie of een verandering? Op welke manier geven we vorm aan de mijlpalen in onze werkcontext? Hoe zou het zijn als we ook binnen organisaties meer ruimte kunnen maken om ‘mens’ te mogen zijn? Onze oplossing: Het bewust inzetten van rituelen in jouw organisatie.

Zin maken en zin geven, dat is wat wij doen!

Onze missie? Rituelen een serieuze en vaste plek geven als interventie binnen organisaties. Want op een bewuste en impactvolle manier aan de slag gaan met vieren, verwerken, veranderen en verbinden zorgt voor bezielde organisaties, soepelere veranderingen, betere samenwerking, hogere medewerkerstevredenheid en dus ook betere resultaten en prestaties.

Samen hebben wij ruim 50 jaar ervaring in onze rugzak. Als journalist, als interne communicatieadviseurs en als change captains hebben we in de keukens van honderden organisaties gekeken naar wat mensen drijft, hoe organisaties veranderen, wat wel werkt en wat niet. Wat we ontdekten is dat organisaties heel veel doen om systemen en processen te verbinden aan mensen en cultuur, maar daarbij (nog) weinig aandacht besteden aan de bewuste inzet van rituelen. Terwijl dit organisaties helpt om daadwerkelijk resultaat te boeken in samenwerking, grotere medewerkers-betrokkenheid, versterken van onderlinge verbondenheid en het ondersteunen impactvolle momenten en veranderingen. Rituelen dragen bij aan werkgeluk. En gelukkige medewerkers zorgen voor effectievere organisaties!

Hoe het werkt? In 6 modules rituelenproof!

Je denkt nu misschien: “Klinkt mooi, maar hoe dan?” Bewust inzetten van rituelen in je organisatie start met een andere manier van kijken. Via emotie naar resultaat, in plaats van andersom. En dat is te leren. Onze ervaringen en ontdekkingen rond organisaties, change, rituelen en symboliek hebben we vertaald naar een handzaam online programma waarmee jij direct aan de slag kunt met het inzetten van rituelen in jouw organisatie. Om jouw organisatie rituelenproof te maken. Om zin te geven en zin te maken. Samen met je collega’s en directie, want dan beklijven rituelen echt goed.

De online opleiding gaat twee keer per jaar open: op 21 september en 21 maart. Vanaf de start ontvang je om de week op dinsdagochtend om 09:00 uur een mail waarin de volgende les wordt uitgelegd. Afhankelijk van het pakket dat je kiest, coachen we je om de geleerde stof te koppelen aan jouw werkcontext.

OVERZICHT VAN ALLE LESSEN

Module 1: Rituelen als instrument

Wat zijn rituelen? Hoe verschillen ze van andere interventies in organisaties? In deze module nemen we je mee in achtergronden en onderzoeken. Over rituelen in het algemeen en in organisaties specifiek. Aan de hand van praktische oefeningen ga je kijken welke rituelen jullie al hebben, welke plek ze hebben en of ze bewust of onbewust zijn. In deze basismodule leg je het fundament voor de volgende modules.

Module 2: Vieren

Rituelen om stil te staan bij mijlpalen, successen en mooie momenten in je organisatie. In deze module maken we een verdieping op het thema ‘Vieren’. Waar hebben we het dan over? Welke emoties spelen hierin een rol en op welke organisatiesystemen heeft dit impact? Hoe kun je ‘Vieren’ inzetten om een beter resultaat te behalen én wat doe je dan precies op individueel, team- en organisatieniveau? 

Module  3: Verwerken

Soms gebeurt er iets naars. Een ingrijpend voorval in je organisatie, een verlies op een afdeling,… Hoe ga je om met de momenten die pijn doen en op welke manier kunnen rituelen je hierbij helpen? Dat is het onderwerp van module 3. Je krijgt handvatten om op een helende en voedende manier om te gaan met trauma in je organisatie, zodat er echte verwerking kan plaatsvinden.

Module 4: Verbinden

Verbondenheid leidt tot betere resultaten. Maar wat houdt verbondenheid dan in? Welke momenten, symbolen en emoties zijn van belang? In deze module raken we met rituelen aan thema’s als engagement en medewerkerstevredenheid. Hoe kunnen rituelen hier een positieve en blijvende bijdrage aan leveren? Hoe kunnen verbindingsrituelen je organisatiecultuur versterken en hoe pak je dit concreet aan?

Module 5: Veranderen

Mensen willen best veranderen, maar niet veranderd worden. Rituelen rond verandering en transformatie kunnen een verandering op een positieve manier ondersteunen. Daarbij staan ze natuurlijk niet op zichzelf maar zijn ze onderdeel van een verandercontext en veranderaanpak. Hoe je rituelen op een logische manier onderdeel maakt van iedere verandering leer je in deze module.

Module 6: Ik als ritueelmaker

  Hoe word je een ‘organisatiesjamaan’? Iemand die de organisatie begeleidt op het snijvlak van organisatiekunde en mystiek? Wat is jouw visie op rituelen en hoe vertaal je deze? In deze module duik je diep in de opbouw en uitvoering van rituelen en leer je specifieke toepassingen en technieken om als rituelenmaker in je organisatie aan de slag te gaan.

De uitgangspunten waar jij ons aan mag houden

 

Doen

Je leert het beste door dat wat je leest en hoort direct toe te passen in jouw organisatie. Daar geloven we heilig in. In ons programma besteden we daarom veel aandacht aan uitwerkopdrachten en praktische oefeningen.

Delen

Je hoeft het niet alleen te doen. Naast een berg aan informatie en lesstof, biedt dit online programma ook een community van gelijkgestemden uit allerlei contexten en organisaties. Om te leren van elkaar, om te delen waar je tegenaan loopt. Maar ook om te ontdekken hoe je jouw opgedane kennis en ideeën het beste kunt delen met jouw organisatie.

Durven

Werken met rituelen is werken met de energie van je organisatie. Hoe is jullie organisatiesysteem, hoe definieer je de energie in je organisatie? Andere kennis dan je misschien gewend bent. We garanderen je dat het lekker concreet en toepasbaar blijft. Maar het vraagt wel van je om uit je denkkader te stappen in een wereld van nieuwe mogelijkheden en bijzondere toepassingen.

Na deze modules kun jij

=

Emoties herkennen in de organisatie en hier op positieve manier op inspelen

=

Herkennen waar rituelen een positief effect teweeg brengen in je organisatie

=

Op een effectieve en helende manier omgaan met pijn, verlies en verdriet in je organisatie

=

Symboliek koppelen aan emoties en handelingen om zo steeds rituelen te maken die raken

=

Herkennen welke rituelen er zijn op de verschillende niveaus in je organisatie

=

Disfunctionele of lege rituelen transformeren naar rituelen die je organisatie verder brengen

=

Heb je inzicht in hoe je je als ritueeldesigner beweegt in je organisatie, op welke manier je gebruikt kunt maken van de rollen die er zijn en hoe je anderen hierin meeneemt.

Online programma

‘Rake rituelen maken voor jouw organisatie’

Speciale aanbieding: nu of nooit!

Op 21 september 2020 gaan de deuren van ons online programma voor de eerste keer open. Voor één keer doen we je daarom een heel speciale aanbieding en kun je deelnemen voor een gereduceerd tarief. Als tegenprestatie voor deze aanbieding vragen we van jou: eerlijke feedback op de inhoud van het programma én een testimonial na afloop.
Na deze eerste ronde gaan de prijzen omhoog. Voel jij een ‘ja, dit wil ik’? Wacht dan niet en doe hier je voordeel mee!

Wil je het programma via factuur betalen?
Neem dan even contact met ons op via info@ditheeftzin.nl of het contactformulier op onze website.

Alle vermelde prijzen zijn exclusief 21% BTW.

“Mooie aanpak om impactvolle momenten vorm te geven”

Wie zijn wij?

Wij zijn rituelenmakers met achtergronden in sociologie, antropologie, journalistiek, interne communicatie en veranderkunde. Samen hebben we ruim 50 jaar ervaring en keken we in de keukens van honderden organisaties. Onze gemeenschappelijke drive: liefde voor symboliek, organisatiesystemen, mensen en momenten.

Ameike van der Ven

Rituelenmaker en oprichter

Tijdens mijn eerste baan als militair bij de Koninklijke Landmacht ontdekte ik hoe essentieel rituelen zijn bij het creëren van saamhorigheid en kameraadschap. De vanzelfsprekendheid van deze rituelen zette me aan het denken: hoe kunnen andere organisaties daar ook profijt van hebben?

Mijn fascinatie voor rituelen zit in de krachtige combinatie van pragmatisme en mystiek. Hoofd, hart én bezieling met elkaar verbinden in organisaties is mijn levensmissie. 

Ilse van Ravenstein

Rituelenmaker en oprichter

Ik heb enorme passie voor hoe mensen bewegen in organisaties. Ik verwonder me over die bewegingen en help die beweging verder brengen of versterken met mijn bedrijven, zoals Involve, Evolve en Subconscious Impact.

Waarom dan nog een bedrijf? Nou simpelweg omdat er nog echt iets ontbreekt. Al jaren verbaas ik me over de geringe aandacht die er in organisaties is voor emoties. Terwijl die er volop zijn. Daar wil ik met Dit heeft zin een antwoord op geven.

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat is dat eigenlijk, een ritueel?

Rituelen zijn interventies waarbij je bewust met behulp van symboliek en handelingen ruimte biedt voor en aandacht geeft aan de emoties in je organisatie.

Zijn rituelen niet heel zweverig?

Zweverig? Helemaal niet! Rituelen zijn juist aards en praktisch en concreet en maken al sinds het begin der tijden deel uit van ons menselijk DNA. Het zijn perfecte interventies om binnen organisaties te zorgen voor het markeren van overgangen, het stilstaan bij mijlpalen, het verbeteren van samenwerking én het verwerken van gedoe.

Rituelen doe je toch offline, waarom dan een online programma?

Ken je dat, dat je naar een gave offline-training gaat, daar veel informatie hoort, een beetje oefent met mede-deelnemers, vol inspiratie naar huis vertrek en de volgende dag weer vervalt in de waan van de dag? Dat je mooie plannen en ideeën in een map in de kast blijven staan?

Om echt iets nieuws te leren, heb je meer nodig dan twee dagen op een fijne locatie. Is het nodig om dat wat je leert meteen toe te kunnen passen in jouw werkrealiteit. En precies daarom hebben we dit programma ontwikkeld.

Het programma is zo opgebouwd dat je veilig op jouw tempo kunt ervaren, oefenen en uitproberen. Altijd en overal. Er zitten verschillen leermethodieken en werkvormen in, die je steeds kunt terugkijken en inzien via jouw persoonlijke toegang voor de Dit heeft zin Academie. Ook heb je veel contact met je mede deelnemers in de linkedin-groep en via instagram. 

Hoe zien de modules eruit en hoeveel tijd kost me dit per week?

Iedere module bestaat uit 4 lessen met elk een werkboek, video en audiofragmenten. Gemiddeld ben je per week tussen de 4-8 uur bezig met het programma. De ene week wat meer dan de andere week. Het is dus een intensief programma dat tijd én energie van je vraagt. Maar…het is minder energie dan dat je nu kwijt bent aan het oplossen van brandjes of het kanaliseren van negativiteit in je organisatie. Deze langetermijn investering is alle energie dubbel en dwars waard!

Ik wil eigenlijk meteen toegang tot alle modules en lessen. Kan dat ook?

De reden waarom we de lessen steeds om de week toesturen, is zodat je de tijd hebt om alles even rustig te bekijken, te oefenen en ook te laten bezinken wat je gehoord en gelezen hebt. Daarnaast is het tempo op die manier ook goed bij te houden en kan wat je geleerd hebt ook inslijten.

Wil je toch alles in één keer, bijvoorbeeld omdat je wilt starten met een module die pas verderop wordt gegeven? Stuur ons dan een mailtje, dan kunnen we dat voor je regelen.

Kan ik ook via een factuur betalen?

Ja, dat is ook mogelijk. Wil je deelnemen aan het programma en graag betalen via factuur, stuur dan even een mailtje naar info@ditheeftzin.nl. Wij regelen dan je toegang en sturen je een factuur. 

We willen het online programma integreren in ons eigen elearning systeem. Hoe werkt dat?

Dat is echt een prima plan. Technisch gezien is dat geen probleem. Wel spreken we dan samen een maatwerkprijs af. Dat zijn de kosten van het programma plus een aanvullende prijs per deelnemer. Wil je hier meer over weten? Stuur dan een mail naar info@ditheeftzin.nl.

Kunnen we ook als team deelnemen aan het programma?

Ja, dat is zeker mogelijk. Ook hiervoor geldt dat we dan een maatwerkprijs afspreken voor jullie deelname: de kosten voor het programma + aanvullende prijs per deelnemer. Wil je hier meer over weten, mail dan naar info@ditheeftzin.nl.

Hoe lang krijg ik toegang tot dit programma?

Je krijgt voor altijd toegang tot dit programma.

Tot wanneer blijven de video’s online staan?

De video’s blijven altijd online staan.

Kan ik deze investering opgeven als opleidingskosten?

Ben je in loondienst, dan kan je werkgever deze investering eenvoudig als kostenpost opgeven. Wil je dit programma zelf financieren, dan kun je dit opgeven bij je IB jaaraangifte als aftrekpost. 

“Voor iemand die niet van rituelen houdt, ben ik toch gaan inzien dat ze belangrijk zijn en onze organisatie kunnen versterken”

Dus, vertel eens…

Verlang jij naar een organisatie met gelukkige medewerkers? Een organisatie waar medewerkers zich verbonden voelen aan elkaar en aan de missie? Droom jij van betere samenwerking, meer ‘echt’ contact? Van een organisatie waar naast focus op blijdschap, succes en vreugde ook aandacht en ruimte is voor gevoelens als angst, verdriet en boosheid? Wil jij werken in een organisatie waar je volledig ‘mens’ mag zijn en niet als een machine vastzit in procedures en systemen? Wil je ontdekken hoe rituelen in jouw organisatie kunnen zorgen voor meer werkgeluk en een lager verzuim?

Dan is dit programma ‘Rake rituelen maken voor jouw organisatie’ zeker weten iets voor jou!

Vragen waar rituelen je prima bij kunnen helpen, zijn:

=

Hoe krijg ik mijn medewerkers meer verbonden aan onze organisatie?

=

Wat kan ik doen om meer ruimte te bieden voor menselijke emoties op het werk?

=

Op welke manier kunnen we bewuster stilstaan bij onze successen en mijlpalen?

=

Hoe help ik mensen daadwerkelijk loslaten en iets nieuws omarmen tijdens verandertrajecten en transformaties?

=
Hoe bouw ik na een verandering aan een nieuwe cultuur?
=

Wat kan ik dóen wanneer zich impactvolle situaties voordoen rond verlies of verandering?

Ja, ik doe mee met de online sessie
'Rake Rituelen maken'

Schrijf je in en ontvang tips en handvatten om passende rituelen te maken
voor jouw organisatie of team!

Wat leuk dat je meedoet! Je ontvangt van ons een email met voorbereidende informatie én de link naar de sessie. Tot snel!