Vanaf volgende week komt de buitenwereld weer dichterbij. Gaan we weer naar school, naar werk, naar winkels, naar kappers. Een nieuwe fase met elkaar. Een nieuwe overgang, een nieuwe verandering. Vanuit de lock-down, terug de samenleving in. Ieder met een eigen verhaal, met eigen ervaringen, met eigen inzichten. Het is een moment, een mijlpaal om bij stil te staan. Gaan we terug naar hoe het was of zijn we op weg naar iets nieuws? Hoe dan ook: we gaan weer iets loslaten om iets anders vast te pakken. Elkaar? Nieuwe ideeën?

De transitie naar opnieuw samenkomen in de wereld is een prachtige kans om rituelen in te zetten. Rituelen helpen mensen om van iets of ergens naar iets ander of ergens anders te gaan. Natuurlijk. Het feit dat je elkaar weer kunt zien en weer dichter bij elkaar kunt komen met meer mensen is al een feestelijke gebeurtenis. Maar door inzet van rituelen en symboliek maak je van de terugkeer niet alleen een feestelijke en gezellige, maar ook een gedenkwaardigs en transformerende bijeenkomst. Om samen naar een nieuw normaal te komen.

Grijp dus de kans om er samen een tastbaar moment van te maken waarin ruimte is voor alle emoties die naar boven komen. Hoe laat je de tijd los die je zo intens samen met je gezin hebt beleefd? Hoe keer je terug naar het werk? Hoe verwelkom je je medewerkers die weer naar kantoor komen? Hoe breng je samen wat de afgelopen 60 dagen verwijderd is?

De belangrijkste tip: vraag waar mensen behoefte aan hebben en wat ze nodig hebben om opnieuw te landen in de nieuwe situatie. Zorg daarnaast voor betekenisvolle bijeenkomsten met rituelen om mensen te helpen de transitie te maken van lock-down, naar lock-out. Om samen antwoorden te vinden op de volgende vragen:
• Wat heb je ontdekt de afgelopen weken?
• Wat miste je echt?
• Wat miste je helemaal niet?
• Welke conclusies heb je daaruit getrokken voor jezelf/ voor het werk?

Hieronder ook een aantal concrete ritueel-ideeën. Om samen te doen met je gezin en/ of met je collega’s. Om weer los te laten en opnieuw vast te pakken. Om te leren en te delen. Om samen een nieuw normaal te creëren:

1. Kampvuursessie/ teambijeenkomst. Breng mensen bij elkaar en neem de tijd om een gesprek te voeren over ieders individuele ervaringen en inzichten en deze samen te brengen voor een nieuw gezamenlijk normaal.
2. Breng de antwoorden op de bovenstaande vragen in beeld en laat mensen een vision board maken.
3. Maak een tijdcapsule. Laat iedereen ervaringen, inzichten en dromen delen over de afgelopen periode. Begraaf de capsule voor een jaar. Volgend jaar komen jullie weer bij elkaar. Wat is er dan gebeurd met alle inzichten, ervaringen en plannen?
4. Maak een moment van het loslaten van de irritante dingen en ervaringen. Een symbolische begrafenis voor de ‘Ongemakkelijke-zoom-borrel’ of de ‘Lastige-vergaderingen-in-teams’ bijvoorbeeld.
5. Letterlijk uitwaaien door vlaggen te maken en op te hangen door het gebouw.
6. Geef je bijeenkomst beweging. Laat mensen muziek uitkiezen die voor hen iets zegt over de afgelopen periode. Shake it off!
7. Dankbaarheid maakt gelukkig. Zet een dankbaarheidspot op de teamtafel. Vraag mensen om daar op specifieke momenten een briefje in te stoppen. Om met elkaar te delen en een nieuw normaal te creëren vanuit positiviteit.
8. Verwerk ervaringen, ideeën en inzichten van collega’s op een ‘muur van herinnerdingen’ voor in jullie gezamenlijke ruimte.
9. Kun je elkaar nog niet live ontmoeten? Zorg dan voor online momenten van reflectie. Laat mensen thuis al een vision board maken of opschrijven wat ze meenemen en loslaten uit deze periode. Om op een ander moment samen te bespreken.

Wat je ook doet samen, laat het moment van terugkeer niet onopgemerkt voorbij gaan. Let it be the start of something new!

Ja, ik doe mee met de online sessie
'Rake Rituelen maken'

Schrijf je in en ontvang tips en handvatten om passende rituelen te maken
voor jouw organisatie of team!

Wat leuk dat je meedoet! Je ontvangt van ons een email met voorbereidende informatie én de link naar de sessie. Tot snel!